Quantcast
Channel: Het geheim van hardlopen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 364

Wie is de beste hardloper aller tijden?

$
0
0

Afgelopen zondag 7 november 2021 was de New York City Marathon alweer de laatste van de World Marathon Majors. Er staan nog wel meer hardloopwedstrijden op de agenda. Het bracht ons toch op de vraag:

Zijn de huidige toppers bij de mannen ook de beste hardlopers aller tijden?

Met de nieuwe superschoenen, die bijna alle merken inmiddels aanbieden, worden tijden sneller. Tja, met deze vraag confronteren we onszelf natuurlijk met een probleem dat niet objectief op te lossen is, zelfs niet voor bèta-rekenaars zoals wij.

Prestaties uit het verleden

Hoe moet je de prestaties van giganten uit het verleden, zoals bijvoorbeeld Paavo Numi, die 9 gouden en 3 zilveren medailles won bij de Olympische Spelen van 1920, 1924 en 1928 en die 22 wereldrecords verbeterde en gedurende 121 wedstrijden achter elkaar onverslaanbaar bleek, vergelijken met de huidige toppers?

En hoe beoordeel je de ‘amazing streak’ van 400 meter hordenloper Edwin Moses, die tussen 1977 en 1987 122 internationale topwedstrijden achter elkaar won, de enige man was die een 47er kon lopen en het wereldrecord 4 keer verbeterde.

En hoe scoort de snelste mens op aarde Usain Bolt, die algemeen beschouwd wordt als de beste sprinter aller tijden en die 8 gouden medailles won bij de Olympische Spelen, 11 bij de WK en die nog steeds de wereldrecords heeft op de 100 en 200 meter?

En hoe kijken we naar misschien wel de meest indrukwekkende prestatie van allemaal, die van Eliud Kipchoge, die in 17 marathons slechts 2 keer niet als eerste over de finish ging en natuurlijk de droom van een marathon onder de 2 uur waarmaakte in Wenen.

Bepalen wie van deze 4 grootheden de beste is, is inderdaad niet te doen, ze zijn uniek en onvergelijkbaar.

Maar wat we in dit artikel wel gaan proberen is een vergelijking maken tussen de langeafstandlopers van de vorige generatie en de huidige toplopers. We richten ons met name op Kenenisa Bekele, die ten tijde van zijn wereldrecords op de 5000 en 10.000 meter nog niet beschikte over de superschoenen met carbon platen, en Joshua Cheptegei, die de records van Bekele inmiddels verbeterd heeft.

Wie is de beste hardloper, Bekele of Cheptegei en hoe groot is de invloed van de nieuwe superschoenen?

Hoeveel sneller loop je met de nieuwe Nike Vaporfly?

In een eerder artikel hebben we reeds aangetoond dat de nieuwe schoenen overduidelijk geleid hebben tot een lawine aan records. Het meest bekend is natuurlijk de fenomenale race van Eliud Kipchoge met zijn 1:59:40 in de INEOS 1:59 Challenge op 12 oktober 2019 (gelopen op Nike Alphafly schoenen). De volgende dag verbeterde Bridget Koskei (eveneens op Nike Alphafly) het 16 jaar oude wereldrecord van Paula Radcliffe tot 2:14:04.

Onderstaande tabel uit een artikel van Borja Muniz-Pardos en anderen in Sports Medicine laat zien dat sinds de introductie van de Carbon-schoenen vrijwel alle wereldrecords op deze schoenen verbeterd zijn.

Wereldrecords hardlopen

In de onderstaande tabellen hebben we op een rij gezet met hoeveel % de wereldrecords verbeterd zijn sinds de introductie van de Carbon-schoenen.

Wereldrecords sinds 2017

Afgezien van de prestaties van de Ethiopische Letesenbet Gidey lijken de percentages nog bescheiden Hierbij dient bedacht te worden dat de omstandigheden niet overal ideaal geweest zullen zijn en het niveau van sommige oude wereldrecords erg hoog was.

Gidey heeft op 24 oktober 2021 in Valencia in de halve marathon een uitzonderlijke prestatie geleverd en het voordeel van de schoenen bijna helemaal geïncasseerd. Haar wereldrecord uit 2019 op de 15 km was natuurlijk ook heel bijzonder maar die afstand is minder courant waardoor het wereldrecord minder scherp stond.

In een van onze eerdere artikelen gaven we tevens een overzicht van recente studies naar de tijdwinst ten gevolge van de nieuwe schoenen. De meest uitgebreide studie is die van de New York Times. Zij hebben de resultaten bekeken van 577.000 marathons en 496.000 halve marathons in tientallen landen van april 2014 tot december 2019. Zij hebben het effect van de schoenen op 4 manieren onderzocht: met statistische modellen, door te kijken naar groepen lopers die dezelfde race liepen, door te kijken naar lopers die van schoenen gewisseld waren en door te kijken naar de kans om een PR te lopen in een bepaald type schoenen.

Hieronder staan de resultaten van de lopers die van schoenen gewisseld waren: een indrukwekkend voordeel van de Vaporfly van zelfs meer dan 4%!

Op basis van deze onderzoeken kwamen we tot de volgende conclusies:

  1. De Carbon-schoenen hebben onmiskenbaar een groot positief effect op het energieverbruik. De ECOR (Energy Cost of Running) van Nike Vaporfly is orde 4% lager dan de standaard waarde van 0,98 kJ/kg/km.
  2. De tijdwinst van Carbon-schoenen is inmiddels ook bewezen in diverse onderzoeken (en de praktijk). Door de invloed van de luchtweerstand is de tijdwinst iets minder dan 4% (voor toplopers 3,4%)

Hoe kun je de WR’s van Bekele en Cheptegei met elkaar vergelijken?

Dat kan met ons universele hardloopmodel. Uit de gelopen tijd kunnen we het vermogen van de loper berekenen (uit de loopweerstand en de luchtweerstand). Voor de oude WR’s (begin 2017) leidt dit tot de volgende tabel:

Wereldrecords mannen sinds 2017

We zien het bekende verloop: de snelheid en het absolute vermogen dalen bij langere afstanden, maar het ADV (het vermogen dat je 1 uur kunt volhouden) ligt voor alle afstanden iets onder de 6,40 watt/kg. In ons boek Hardlopen met Power! hebben we aangetoond dat deze 6,40 watt/kg gebruikt kan worden als de uiterste grens van het menselijke prestatievermogen, die bijvoorbeeld ook geldt voor de allerbeste wielrenners.

In de tabel zien we ook al dat de prestaties van Bekele erg goed zijn, met name de 10.000 meter met een ADV van 6,36 watt/kg. De relatief mindere prestaties op de 15, 25 en 30 km hangen ook samen met het feit dat deze afstanden minder vaak gelopen worden.

Voor de nieuwe wereldrecords hebben we een soortgelijke berekening gemaakt, waarbij we records die gelopen zijn met de nieuwe schoenen gecorrigeerd hebben door te rekenen met een 2% lagere ECOR. Het resultaat is de volgende tabel:

Wereldrecords mannen gecorrigeerd

Deze aanpak leidt tot hele duidelijke resultaten en conclusies: de nieuwe WR’s zijn snel dankzij de nieuwe schoenen, maar het vermogen van Cheptegei was duidelijk lager dan dat van Bekele!

Ook in 2021 is er geen enkele wereldrecordhouder die een betere ADV heeft dan Kenenisa Bekele (6,36 watt/kg).

We merken nog op dat we hierbij nog conservatief gerekend hebben door de ECOR van de nieuwe schoenen op 0.96 te stellen en dus 2% lager dan conventionele schoenen. In principe is nog een groter voordeel (4%) mogelijk, zodat te verwachten is dat de nieuwe WR’s bij ideale omstandigheden in de komende jaren nog wel verder aangescherpt zullen worden.

Kenenisa Bekele: de beste aller tijden

Onze conclusie is dan ook klip en klaar: de prestaties van Bekele waren duidelijk beter dan die van Cheptegei. Als iemand aanspraak mag maken op de titel “Beste langeafstandloper aller tijden” is de Ethiopische Kenenisa Bekele dat wel.

Ook in 2021 is er geen atleet met een betere ADV dan Bekele (6,36 watt/kg). Bekele was met name superieur op de 5000 en 10.000 meter, waar hij tussen 2001 en 2009 iedereen met groot verschil versloeg en diverse malen wereldrecords verbeterde. Later schakelde hij over naar de weg, waar hij ook uitstekend presteerde. Zijn marathon in Berlijn 2019 (2:01:41) was slechts twee seconden langzamer dan het wereldrecord van Eliud Kipchoge.

We eindigen dit artikel met een tabel die illustratief is voor de dominantie en unieke prestaties van Kenenisa Bekele en aantoont dat hem het predikaat Beste Aller Tijden toekomt.

Prestaties Bekele

Je kunt alles over de invloeden op je prestaties uitgebreid nalezen in ons boek Hardlopen met Power!.

The post Wie is de beste hardloper aller tijden? appeared first on Het geheim van hardlopen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 364