Quantcast
Channel: Het geheim van hardlopen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 364

Volop verrassingen in het klassement van De Eerlijke Strijd!

$
0
0

Op 1 augustus lanceerde ProRun De Eerlijke Strijd. Ondanks de hitte van de afgelopen weken, hebben inmiddels zo’n 70 lopers hun prestatie bij een wedstrijd of trainingsrondje ingevoerd op de website. We kunnen dus nu een eerste analyse presenteren van het klassement. En dat bevat volop verrassingen! Zo wordt het klassement aangevoerd door Marjon Pijl, een 64-jarige vrouw die de halve marathon liep in 1:47:46. Zij scoort in De Eerlijke Strijd aanzienlijk beter dan Sander Paridaens, een 28-jarige man die de hele marathon onder de 3 uur liep (2:58:35)! Bij gewone wedstrijden zou Sander uiteraard ver voor Marjon eindigen, maar een wedstrijd tussen een 28-jarige man en een 64-jarige vrouw is dan ook geen Eerlijke Strijd.

Hoe werkt De Eerlijke Strijd?

Op basis van de ingevoerde prestatie, rekent het programma de prestatie-index uit, waarbij gecorrigeerd wordt voor:

  1. De afstand (uiteraard loop je langzamer op de marathon dan op de 5 km)
  2. De leeftijd (het prestatievermogen neemt af met de leeftijd)
  3. Het geslacht (vrouwen lopen langzamer dan mannen)

De prestatie-index van De Eerlijke Strijd geeft dus de eerlijke vergelijking van je prestatie met anderen. De berekening is zodanig opgezet dat een prestatie-index van 100% overeenkomt met de maximale prestatie die menselijkerwijs mogelijk is (wereldrecord, wereldtop). Onderstaande tabel is ontleend aan het boek Hardlopen met Power! en geeft een overzicht van het niveau op basis van de prestatie-index:

Prestatie Index categorieën

Hoe goed is Marjon Pijl?

Haar 1:47:46 op de halve marathon komt overeen met een prestatie-index van 84,5%. Dit betekent dus dat ze van nationaal niveau is en op de NK Masters zeker zou kunnen strijden om de medailles.

We hebben daarom maar eens contact met haar opgenomen waarna ze haar inspirerende levensverhaal heeft opgetekend. Hierbij bleek dat ze nog nooit gehoord had van de NK Masters en zich helemaal niet bewust was van het feit dat ze zo goed was. Zo heeft ze vorig jaar meegedaan aan de Montferland Run, waarbij ze ‘slechts’ 32ste werd bij de V45 met een tijd van 1:13:26 op de 15 km. Maar ja, als 64-jarige is het ook geen Eerlijke Strijd tegen vrouwen van 45 jaar! In januari 2020 liep ze overigens een 5 km in 21:45, een tijd die bij de NK Masters van vorig jaar bij de V60 goed geweest zou zijn voor een zilveren medaille achter Carla Ophorst!

Aan het voorbeeld van Marjon Pijl zien we dus nog een onverwacht en verrassend aspect van het klassement van De Eerlijke Strijd, namelijk dat het werkt als een talentenscout! Tal van lopers als Marjon Pijl, die zich helemaal niet bewust zijn van hun talent, zien dat nu ineens wel aan hun prestatie-index. Wie weet gaat dat tevens wel leiden tot een instroom van nieuw talent bij de NK Masters!

Enkele andere voorbeelden van prestaties

Opvallende prestaties werden de afgelopen weken ook geleverd door de 52-jarige Peter de Bruyn (2e in het klassement met een 10 km in 37:49, overeenkomend met een prestatie-index van 79,4%) en de 61-jarige Pipo Nonkel (3e met een 3 km in 11:26, prestatie-index 77,9%). Beiden zijn dus ruim van regionaal niveau en kunnen wellicht het nationaal niveau wel halen bij een optimale prestatie. Hierbij dient nog eens gewezen te worden op de hitte van de afgelopen weken, die natuurlijk niet gunstig is geweest voor de prestatie van de lopers.

Een pluim moet zeker ook gegeven aan de oudste deelnemer in het klassement, de 76-jarige Emiel de Jong, die een halve marathon liep in 2:08:56 en daarmee 67,7% scoorde.
Mede-auteur Ron van Megen voerde 3 prestaties in (een 5 km, een 10 km en een halve marathon). Zijn scores lagen dicht bij elkaar (resp. 63,6%, 64,5% en 65,8%), hetgeen bevestigde dat de formules van De Eerlijke Strijd reproduceerbare resultaten geven. Ook werd eens te meer bevestigd dat Ron wat beter is naarmate de afstand langer wordt (zijn hoogste score is altijd op de halve marathon).

De toekomst

We zijn erg enthousiast over deze eerste resultaten. Onze verwachtingen over De Eerlijke Strijd zijn zonder meer bevestigd: het is zinvol, leuk en nuttig om mee te doen en de prestaties van lopers eerlijk met elkaar te vergelijken op basis van de prestatie-index. Van alle kanten horen we ook al dat veel lopers dit een inspirerend klassement vinden. Ook toplopers bij de masters hebben ons al verteld dat ze prestaties gaan inzenden.

De Eerlijke Strijd is niet alleen leuk, het is ook nuttig. Door met verschillende afstanden mee te doen zie je welke afstand je het beste ligt of waar je in je trainingsplan wat meer aandacht aan zou kunnen schenken. Als je regelmatig mee doet, zie je eenvoudig of je beter wordt. De prestatie-index loopt dan op. Vul zelf maar in wat er aan de hand is als de prestatie-index minder wordt ….

Daarnaast zien we aan het voorbeeld van Marjon Pijl dat De Eerlijke Strijd ook als talentenjacht fungeert. Als zij instroomt bij de NK Masters versterkt ze het deelnemersveld. Hoe mooi zou het zijn voor de Mastersatletiek als meer lopers via De Eerlijke Strijd ook hun talent beter gaan ontdekken en ontwikkelen?

We gaan het klassement dan ook maandelijks analyseren en zullen ook in de toekomst stukjes over de resultaten en onze conclusies schrijven.

Hoe het werkt

Je logt in met je gratis of betaalde account bij ProRun. Hier voer je in wat je voor tijd hebt gelopen. Dat kan het resultaat van een (virtuele) wedstrijd zijn maar mag ook gewoon een snel trainingsrondje zijn. Het beste vergelijk krijg je als je voor een afstand gaat die dicht bij een reguliere wedstrijdafstand ligt: 3 km, 5 km, 10 km, 15 km halve marathon of een marathon.

ProRun rekent je prestatie-index uit. Je prestatie ten opzichte van de wereldrecords bepaalt je plaats in het klassement. Onafhankelijk van de gelopen afstand. Dan ken je je plaats pas echt en weet je wie feitelijk voor of achter je loopt.

Probeer het zelf ook eens uit!
Veel plezier met De Eerlijke Strijd. Train verstandig en blijf gezond!

The post Volop verrassingen in het klassement van De Eerlijke Strijd! appeared first on Het geheim van hardlopen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 364